Igrice i igre za decu Games for kids Besplatne igrice i igre za decu od 3 do 103 godineAdd to Favorites  Bookmark us!
Advertisement:

Interaktivna istorija video igara

Tokom proteklih 65 godina video igre su postale sastavni deo nase kulture, a industrija video igrica privredni gigant koji obrce milijarde dolara. Krenite sa nama na ovo neverovatno putovanje kroz svet video igara od univerzitetskih laboratorija preko ekrana televizora, do personalninih racunara i mobilnih telefona.

Verovali ili ne, video igre svoje korene pruzaju do davne 1952 godine, ostalo je kako kazu istorija...

Vazna napomena: Igrice prikazane kao demonstracija u ovoj interaktivnoj istoriji video igara i nisu originalne, vec su to rekonstrukcije ( vecinom verne originalima ) u flash tehnologiji.

igrice oxo

1952. Prva video igra OXO

Oxo je graficka verzija igre tic-tac-toe koju je napravio A.C. Daglas sa univeriteta Kembridz kao demonstraciju svoje teze o ljudsko - racunarskoj interakciji. Igra je razvijena na EDSAC racunaru koji je koristio katodnu cev kao vizuelni prikaz sadrzaja memorije. Igrac se takmicio protiv racunara. Rekonstrukciju igrice mozete probati klikom na slicicu.
 Spacewar

1961. Spacewar!

Na Institutu za tehnologiju u Masacusetsu nastaje prva igra za dva igraca koja je distribuirana preko tada primitivnog interneta. 1971. godine, pod imenom Galaxy instalirana je na Stanford Univerzitetu, iako je napravljen samo jedan primerak u istoriju ulazi kao prva igra pokretana ubacivanjem novcica. Iste godine pod imenom Computer Space proizvedeno je 1,500 aparata, igra je bila neuspesna zbog teskog ucenja. Usla je u istoriju kao prva komercijalna video igra u masovnoj proizvodnji.
 Pong

1972. Pong

1972. kompanija Atari lansira Pong. Pong je prva arkadna igra koja je dozivela komercijalni uspeh. Igra je zasnovana na stonom tenisu gledanom iz pticije perrspektive: lopta je "servirana" sa centra terena a svaki igrac je kontrolisao po jedan "reket" sa strane kojim je udarao lopticu vracajuci je ka protivniku. Atari je prodao 19,000 Pong aparata.
 Igrice breakout

1976. Breakout

kompanija Atari lansira novu arkadnu video igru inspirisanu prethodnom igricom Pong. Osnovna ideja je bila napraviti varijaciju igre pong za jednog igraca gde igrac "reketom" udara lopticu koja se odbija od zida. Brakeout arkadni aparati su imali crno-beli ekran, ali zahvaljujuci celofanskoj foliji postavljenoj preko ekrana dobijao se utisak da su cigle u boji.
 Space Invaders

1978. Space Invaders

Space Invaders je arkadna video igra napravila kompanija Taito 1978 u Japanu. Space Invaders je prethodnik modernih video igara koji je pomerio video igre od "novotarije" do globalne industrije. Igra je bila toliko uspesna, da je u vreme njene pojave na trzistu Japana nastala privremena nestasica novcica od 100 jena, da bi do 1982 premasila prihod od 2 milijarde dolara. Pikselizovani neprijateljski vanzemaljac postao je i ikona pop kulture, simbol koji predstavlja video igre uopste.
Asteroids

1979. Asteroids

Asteroids je arkadna video igra kompanije Atari. Jedna od najpopularnijih i najuspesnijih igara zlatnog doba video igrica. Asteroids je bio hit u Americi hit i postao Atarijeva najprodavanija igra svih vremena. Atari je bio u procesu proizvodnje sledece vektorske igrice Lunar Lander, ali potraznja za Asteroids igrom bila je tolika da je nekoliko stotina primeraka igre Asteroids poslato u Lunar Lander kabinetima. Igra Asteroids je bila toliko popularna da su operateri video arkada morali da instaliraju vece kutije za novcice.
 Galaxian

1979. Galaxian

Galaxian je arkadna video igra kompanije Namco. Pucacka igrica u kojoj igrac kontrolise svemirski brod na dnu ekrana i puca na neprijatelje, koji ne samo sto uzvracaju vatru, vec se poput kamikaza obrusavaju ka dnu ekrana. Igra Galaxian je dizajnirana kao konkurencija izuzetno uspesnoj video igri Space Invaders izdatoj svega godinu dana ranije.
 igrice- pacman

1980. Pacman

Kompanija Namco lansira za japansko trziste igru Puck Man, za trziste Sjedinjenih Americkih Drzava igra je izdata u saradnji sa kompanijom Midway a naziv igre je je promenjen u Pac-man. Igra je dozivela ogroman komercijalni uspeh, u istoriju video igara usla je kao prva video igra koja je imala animirane junake koji su imali imena.
igrice-donkey-kong

1981. Donkey Kong

Donkey Kong je arkadna igra kompanije Nintendo - preteca platformskih igara, gde se igra fokusira na manevrisnje glavnim likom kroz seriju platformi, dok lik istovremeno preskace i izbegava prepreke. U igri, Skakac ( kasnije Mario ) mora da spasi damu od dzinovskog majmuna nazvanog Donkey Kong. Junak i Majmun postaju najpopularniji likovi Nintendo kompanije. Kompanija Universal je podnela tuzbu protiv Nintenda zbog krsenja autorska prava njihove robne marke King Kong i izgubila spor. Uspeh igre Donkey Kong i pobeda na sudu pomogli su da Nintendo dominira na trzistu video igara citavu deceniju, sve do 1990. godine.
igrice-frogger

1981. Frogger

je arkadna video igra koja se smatra klasikom zlatnog doba arkadnih video igara. Frogger je igra sa inovativnim nacinom igranja i temom. ali i prva igra koj je koristila vise od jednog procesora. Frogger je i danas popularan i razne verzije mozemo videti na sajtovima za igrice. Do 2005, Frogger je prodat u 20 milliona kopija.
igrice-tron

1982. Tron

Tron je arkadna igra - aparat koji se pokrece ubacivanjem novcica, Igra je zasnovana na filmu Tron Volta Diznija. Igra se sastojala od cetiri mini igre inspirisane dogadjajima i uredjajima iz naucno fantasticnog filma Svetlosni bicikli, borbeni tenkovi, tornjevi... Zanimljivo je da je video igra imala vecu zaradu od samog filma.
 igrice-tetris

1984. Tetris

Tetris je svakako jedna od najpopularnijih igara svih vremena, video igra koju je programirao Aleksej Pajitnov u Sovjetskom savezu. Teris je prvi zabavni softver izvozen is SSR-a u SAD. Prema istrazivanjima Dr.Ricarda Hajera igranje tetrisa poboljsava rad mozga, cak i umereno igranje Tetrisa (pola sata dnevno tokom tri meseca) pojacava kognitivne funkcije kao sto su "kriticko misljenje, rezonovanje, jezici" i povecava debljinu cerebralnog korteksa.
 igrice-super-mario-bros

1985. Super Mario Bros

Super Mario Bros je platformska video igra kompanije Nintendo, napravljena za Nintendo Entertainment System kao nastavak igre iz 1983. Mario Bros. U igrici Super Mario Bros, igrac kontrolise glavnog junaka Maria koji putuje kroz kraljevstvo pecuraka sa misijom da spasi princezu od zlog negativca Bowser-a.

Nastavice se...

Tekst je autorsko delo tima sajta igrezadecu.com Kopiranje nije dozvoljeno bez pismene saglasnosti autora.

Advertisement:


IgreZaDecu.com web site © 2010 All games credit due to their respective owners or authors. | Privacy Policy | Contact